Κυριακή, 5 Μαΐου 2013

Αφιξη του Αγίου Φωτός

 Η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, σκαρφαλωμένη ψηλά στην Πλάκα, στην οδό Ερεχθέως και Πρυτανείου, υποδέχεται κάθε Μεγάλο Σάββατο, το Άγιο Φως προερχόμενο με απ' ευθείας πτήση από την Ιερουσαλήμ.  Στο αεροδρόμιο η υποδοχή γίνεται με απόδοση τιμών αρχηγού κράτους. Παράλληλα όσα δρομολόγια εμπορικών πτήσεων είναι κοντινά με την άφιξη του κυβερνητικού αεροσκάφους, περιμένουν να λάβουν το Άγιο Φως για να το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Η Αεροπορική μεταφορά ξεκίνησε το 1989 με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.
 Το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, είναι ένα μικρό μοναστήρι που χτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη. Σήμερα δε ανήκει στην Αγιοταφική Αδελφότητα της Ιερουσαλήμ. Στο εσωτερικό χώρο βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Ανάργυρων (17ος αι.).
Κατά την διάρκεια της εισόδου του Αγίου Φωτός στο χώρο, η πομπή θα κάνει τρεις φορές τον κύκλο του Ιερού Ναού.
Ποιος να το περίμενε πριν λίγες δεκαετίες, ότι θα΄ρθει μαι μέρα που θα κυκλοφορούμε όλοι με ένα κινητό - φωτομηχανή.

 Ιερείς μοιράζουν το Άγιο Φως στο ανυπόμονο πλήθος. Το δικαίωμα της αφής μέσα από τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ το έχει μόνο ο Ορθόδοξος Πατριάρχης.
Δίπλα στην Ελληνική σημαία κυματίζει λευκή σημαία με κόκκινο σταυρό και χρυσαφί σύμβολο ΦΤ, το οποίο σημαίνει Φρουροί Τάφου.

Οι φωτό είναι στο χέρι (χωρίς τρίποδα) με μοναδική βοήθεια το f1,8 του 35άρη και τα 1600ASA.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου