Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ο Κόσμος είναι μεγάλος και....

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ
Αρχικά πήγα να δω μια ταινία με ένα ποδήλατο και τελικά είδα ένα πολύ ωραίο road movie με ενα flash back στην θλιβερή εποχή για το ανθρώπινο είδος τότε που ολοκληρωτικά καθεστώτα δυσκόλευαν την ζωή των κατοίκων των χωρών τους.
Η σκηνή που η γιαγιά έψαχνε στα μπακάλικα για ζάχαρη μου θύμισε το 88 που ήμουνα μόνος μου στη Βουλγαρία και τα μπακάλικα δεν είχαν απολύτως τίποτα, αντίκριζες μόνο άδεια ψυγεία και μελαγχολικά πρόσωπα.
Απο την άλλη πλευρά "στον παράδεισο" του γκέτο της Τριέστης, οι Ιταλοί εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες για να εισπράττουν τις επιδοτήσεις τους.
Ο Στέφαν Κομαντάρεφ κέρδισε πάνω από 20 διεθνή βραβεία με αυτή του την ταινία.
Για μένα όμως το μεγάλο χαρτί ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός ΜΙΚΙ ΜΑΝΟΛΟΒΙΤΣ - Miki Manojlovic, στο ρόλο του Μπέη Ντάν.
Το ότι έχει παίξει σε πολλές ταινίες του Κουστουρίτσα αυτό από μόνο του κάτι λέει.
Κυρίαρχο στοιχείο της ταινίας, το τάβλι, ένα παιχνίδι με μεγάλη σημασία στα Βαλκάνια, είναι αυτό που βοηθάει τον 25χρονο εγγονό του Μπέη Ντάν τον Αλεξ, να ξαναβρεί την μνήμη του μετά από ένα ατύχημα. Αυτό επιδερμικά, γιατί ουσιαστικά ο παππούς με ένα μπαστούνι αρχικά και μετά με ένα τάντεμ ποδήλατο, αλλά πάντα με το τάβλι παραμάσχαλα, καθοδηγεί τον εγγονό να πάρει τα ηνία της ζωής στα χέρια του, να απογαλακτιστεί
Από συνεσταλμένος έφηβος να μετατραπεί σε ερωτευμένος και ορμητικός νέος.
Οι σκηνές όμως με το ποδήλατο να ταξιδεύει από την Γερμανία στην Βουλγαρία, ήταν όλα τα λεφτά, είπαμε εγώ για αυτό πήγα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου