Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο Πόλεμος των έξι ημερών.


Ο Randolph Churcill (γιος του Wnston) και ο Winston M.P. (γιος του Randolph και εγγονός του Winston), μέσα σε 250 σελίδες μας εξηγούν αρκετά αναλυτικά τι συνέβη από την 5η Ιουνίου 1967 και για διάστημα έξι ημερών.

Στην Ιστορία αυτό το διάστημα έγινε γνωστό απο τον Πόλεμο των έξι ημερών.

Τόσο ο Randolph όσο και ο Winston (ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή) μας αναλύουν από την μεριά των Ισραηλινών τι προκάλεσε και κυρίως πως διεξήχθη ο γρηγορότερος πόλεμος που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα έως σήμερα.
Ο BlietzKrieg μπροστά του ωχριά, η Πολεμική Αεροπορία των Ισραηλινών μέσα στα πρώτα 170 λεπτά της ώρας κατέστρεψε πάνω από 300 αεροσκάφη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι την επομένη ημέρα τα κατεστραμμένα αεροσκάφη είχαν φτάσει στον απίστευτο αριθμό 416, τα Ισραηλινά αεροσκάφη κατάφεραν να μην πλήξουν ούτε ένα από τα καμουφλαρισμένα Αιγυπτιακά ομοιώματα.
Η ανωτερότητα αυτών που εκπαιδεύονται φάνηκε στο σκορ των αερομαχιών, διεξήχθησαν 64 αερομαχίες όπου οι Αιγύπτιοι έχασαν 50 MIG και οι Ισραηλινοί κανένα !!!
Αρκετοί Αιγυπτιακοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι ρωσικής προέλευσης τύπου SA-2 που εκτοξεύτηκαν, δεν κατάφεραν να πλήξουν ούτε ένα Ισραηλινό αεροσκάφος.
Οι μόνοι που κέρδισαν την εκτίμηση και τον σεβασμό των Ισραηλινών ως άξιοι αντίπαλοι ήταν οι Ιορδανοί, ειδικότερα η Αραβική Λεγεώνα, επίλεκτη Μηχανοκίνητη Μονάδα του Ιορδανικού Στρατού που δημιουργήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τους Βρετανούς
Συνολικά ο Naser συνάσπισε άλλα 11 Αραβικά κράτη, αλλά τελικά με τα παχιά τους λόγια και τις ψεύτικες ελπίδες που έτρεφαν περισσότερο κακό έκαναν παρά καλό.
Η ενότητα του Αραβικού εθνικισμού αποδείχθηκε τελείως πλασματική.
Το Ισραήλ μέσα σε 6 ημέρες τριπλασίασε τα εδάφη του.
Ακόμη στο βιβλίο περιγράφονται περιστατικά πως και μόνο στην ιδέα ότι πλησιάζουν Ισραηλίτες, οι ανεκπαίδευτοι Άραβες εγκατέλειπαν τα άρματά τους και έφευγαν.
Διηγήσεις μαχών που αν δεν είχε χυθεί ανθρώπινο αίμα, θα προκαλούσαν τα γέλια.
Από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου