Πολύ απλά ρετσίνα λέγεται το κρασί που στο μούστο του, στην
αρχή της ζύμωσης, έχουν ρίξει ρητίνη αποκλειστικά χαλέπιου πεύκης (Pinus Hallepensis) χωρίς ποτέ να υπερβαίνει το ένα κιλά ανα χιλιόλιτρο.
Κρασί με ρίζες από την εποχή
ακόμη των Μινωϊτών, όπου με την πρόσμιξη ρητίνης πετύχαιναν το κρασί να συντηρείτε
περισσότερο.
Σήμερα η Ρετσίνα ξεπερνάει
την ρετσινιά του φτηνού κρασιού . Η προσθήκη της ρετσίνης δεν βοηθάει μόνο τα κατώτερα
κρασιά να αναδειχθούν, αλλά τα φέρνει στο τραπέζι μας με αξιώσεις.
Η Ρετσίνα
πλέον παράγεται από καλής ποιότητας σταφύλι συχνά σαββατιανό και ροδίτη.
Αφορά δε μόνο λευκά ξηρά επιτραπέζια κρασιά.
Ιδανικά συνοδεύει κρέατα και γενικά το καθημερινό φαγητό,
ενώ την απολαμβάνετε καλύτερα κρύα, πάντα όμως στο παραδοσιακό χαμηλό ποτήρι.
Η Ρετσίνα φέρει το «ονομασία κατά παράδοση» και επομένως ως
προστατευόμενο είδος υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και το παράγουν στους νομούς
Αττικής, Βοιωτίας, και Εύβοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου