Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

3 μέρες στο βουνό.

 Τις κάτι περισσότερο σε διάρκεια από λίγες ώρες έως λίγες μέρες, κοπιαστικές και ατελείωτες σε βουνά και μονοπάτια ορεινές και τεχνικές διαδρομές, έχουν μείνει να χαρακτηρίζονται  με τον όρο Enduro. Εξίσου συχνά χρησιμοποιούμε και έναν αδόκιμο όρο για να περιγράψουμε το πιο χαλαρό σκέλος του enduro, το εκδρομικό enduroΑφορμή πήρα από την μεγάλη παρέα (το γνωστό κεράσι κλάμπ) που ακόμη και σήμερα κάνουμε σωρεία λαθών τόσο στην προετοιμασία όσο και στην οδήγηση.
ΜΠΟΤΕΣ
Στο εμπόριο υπάρχουν για όλα τα είδη και είναι όλες πολλοί καλές. Το πρόβλημα είναι με μας που άλλα κάνουμε και άλλα φανταζόμαστε ότι κάνουμε. Η σκέτη ταξιδιωτική μπότα στο χώμα θα δέχεται πέτρες στην κροκάλα, άγρια κοπανήματα σε κορμούς κρυμμένους, και σε περίπτωση πλακώματος από τη μηχανή είναι τόσο ανίσχυρες που θα νιώσετε τουλάχιστον άσχημα.
Οι ταξιδιωτικές υπερέχουν μόνο σε ενεργητική ασφάλεια και όχι σε παθητική, καθώς μετά από λίγη χρήση στα αγύμναστα πόδια η εντουράδικη είναι σαν βαρίδι δυσκίνητο και με κακή ακρίβεια μικρο χειρισμών.
Οπότε φοράμε τις καλύτερες (που αντέχει η τσέπη μας) μπότες
Κάλτσες πάντα τις ψηλές σαν τις ποδοσφαιρικές. Οι κοντές κάλτσες πληγώνουν τα πόδια με τις προστασίες που θα φορέσουμε από πάνω.   

ΜΠΟΥΦΑΝ – ΜΠΛΟΥΖΑ
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ο καλύτερος συνδυασμός είναι το ποδηλατικό μπλουζάκι από μέσα, θώρακας ενδιάμεσα και το τελευταίο εξωτερικό στρώμα την γνωστή μακρυμάνικη εντουράδικη μπλούζα. Τα μπουφάν αφήστε τα στο σπίτι.
Κυρίως για ένδυση και κράνος προτιμούμε τα Ελληνικά μαγαζιά, όχι μόνο για τούς γνωστούς λόγους μα κυρίως γιατί κάποια πράγματα πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια πάνω μας.


ΚΡΑΝΟΣ
Δυστυχώς πρέπει να βάλετε το χέρι στη τσέπη για εξαγωγή συναλλάγματος.
Τα κράνη που τα κάνουν όλα και έχουν και γείσο δεν είναι για μας. Αυτά δουλεύουν σε άσφαλτο και πόλη μόνο.
Το χώμα θέλει ανοιχτό κροσάδικο κράνος, με μεγάλο σαγόνι και γυαλιά που πάντα τα τοποθετούμε στα μάτια μας αφού φορέσουμε το κράνος πρώτα και ποτέ ταυτόχρονα με το κράνος.
Εδώ επιδιώκουμε την μέγιστη ασφάλεια για τα μονάκριβα μάτια μας, και την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου για την υπερπσοσπάθεια που θα καταβάλουμε ξαφνικά.
Κρόνος λοιπόν μόνο off , τα on-off και τα streetάδικα αλλού.     
 GPS – ΧΑΡΤΗΣ
Δεν αναιρεί το ένα το άλλο αλλά το συμπληρώνει. Ιδανικά πρέπει να εμπιστεύεστε το gps, να γνωρίζετε από πριν την διαδρομή, την μορφολογία εδάφους και τέλος, να έχετε το καλύτερο χάρτη που μπορείτε να βρείτε, πάντα μαζί σας. 
 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Που πάτε στα βουνά χωρίς φαρμακείο ? Γρήγορα στον φαρμακοποιό που εμπιστεύεστε να σας φτιάξει ένα κιτ που να περιέχει όσο πιο πολλά μπορεί . Να αποφύγετε αυτά που είναι σε υγρή μορφή καθώς αλλοιώνονται εύκολα.

ΣΧΟΛΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει τέτοια σχολή και τα καινούργια τμήματα ξεκινάνε από Σεπτέμβρη. Έναντι ενός ευτελούς τιμήματος, μόλις 50 ευρώ, ειδικοί εκπαιδευτές θα σας διδάξουν επί μια βδομάδα πως θα σώσετε κάποιον που κινδυνεύει να πεθάνει. Είναι τέτοιο το πάθος των εθελοντών διασωστών για αυτό που κάνουν που σίγουρα θα μάθετε πάρα πολλά.  
 ΛΑΣΤΙΧΑ
Μια πτώση είναι αρκετή, από πριν τοποθετείστε το καλύτερο που αντέχει η τσέπη σας..
Επισκεφτείτε τον λαστιχά που εμπιστεύεστε και ρωτήστε τον για το καλύτερο λάστιχο σχετικά με το τερέν που θα επισκεφτείτε, συνήθως ξέρουν περισσότερα. Τώρα τελευταία στην αγορά υπάρχουν και μεταχειρισμένα. Οι περισσότεροι το έχουμε γυρίσει σε αυτό το είδος ελαστικού για το χώμα.
 
ΚΛΑΤΑΡΙΣΜΑ
Σχεδόν όλοι την κρίσιμη στιγμή αποδεικνυόμαστε ανέτοιμοι. Πάντα κάτι ξεχνάμε. Πάμε μια γύρα επανάληψη. Γάντια (για να μην λερωνόμαστε φυσικά), σαπούνι (για να κάτσει στη ζάντα όμορφα και σωστά το λάστιχο και μετά πλενόμαστε κιόλας), λοστούς, σαμπρέλες, τρόμπα και αμπούλα διοξειδίου. Τόσο απλά. Στην περίπτωση που το λάστιχο δεν ξεζαντάρεται με τίποτα, βάλτε το κάτω από το πλάγιο σταντ.
Επίσης δοκιμάστε και ταϊαρ άπ ξέρετε τα χοντρά δεματικά. Στην περίπτωση που θέλετε να φτάσετε στο επόμενο χωριό, τα περνάτε΄λάστιχα και ζάντες με αυτά και συνεχίζετε, μην ξεχάστε να ξεβιδώσετε και ρίξτε μέσα την σαμπρέλα. Τα γνωστά σπρέι που ψεκάζουν αφρό ξεχάστε τα, αυτά δουλεύουν σε tubeless.    
 ΦΩΤΟ
Ευτυχώς που είναι γιαπωνέζικες και αντέχουν, απλά δεν σπάνε δεν χαλάνε, ακόμη και οι DSLR.

ΑΛΥΣΙΔΑ
Μετά την επιστροφή από το βουνό την ξεπλένουμε με λαδάκι απλό, την σκουπίζουμε και αργότερα ρίχνουμε το σπρέι oring που θέλουμε.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το κόστος στην επαρχία δεν έχει καμιά σχέση με της Αθήνας.
Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από την υψηλή ποιότητα και τις χαμηλές τιμές.
Ο ιδιοκτήτης του ΕΥΡΥΤΑΝ στο Καρπενήσι, ο Μπάμπης, είναι φίλος από παλιά, εντουράς, ορεινός διασώστης και άριστος γνώστης των ευρυτανικών διαδρομών. Ξέρει περισσότερα από ότι τον ρωτήσετε.
 ΠΑΡΕΑ
Γιατί απλά με παρέα είναι καλύτερα και ασφαλέστερα. Το επικίνδυνο είναι όταν δεν γνωρίζετε την παρέα και την μάθετε σε άτυχη για σας στιγμή.
Αν δώσετε στην ομάδα είναι σίγουρο ότι θα πάρετε κιόλας.
Ισχύς εν τη ενώσει.
Σεβαστείτε τους φίλου σας και θα τούς έχετε για δεκαετίες δίπλα σας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και πάλι εκπαίδευση
Οι νεότεροι αφήστε τούς παλιότερους να σας διδάξουν και.
οι παλιότεροι ακούστε τους νεώτερους, ξέρουν πράγματα που δεν φαντάζεστε.
Συμπληρωματικά σχεδόν επιβάλλεται να κάνετε παράλληλα ποδήλατο, τρέξιμο ή κολύμβηση, θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ξεκούραστοι με την μηχανή, που σημαίνει καλύτερες αποφάσεις στα δύσκολα και λιγότερα λάθη.
 ΚΙΤ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Αχρείαστο να’ναι αλλά περάστε από ένα μαγαζί (κυνηγετικά, ορειβατικά, makan κλπ) να αποκτήσετε ένα και διαβάστε το εγχειρίδιο πριν ταξιδέψτε.  

ΥΔΡΟΔΟΧΕΙΟ
Στο σακίδιο πλάτης εφαρμόζει υδροδοχείο από 1 έως 3 συνήθως λίτρα.
Πίνουμε συχνά και από λίγο. Θείο δώρο το νερό για τον οργανισμό ειδικά τους ζεστούς μήνες.  

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΆ
Ότι νομίζετε ότι χαλάει, προμηθευτείτε το. Επίσης από τα μοτοσυκλετιστικά φόρουμ ρωτάμε και τους άλλους χρήστες που έχουν την ίδια μηχανή με εμάς.

ΑΞΕΣΟΥΑΡ
Χτένα (θα σας μεταμορφώσει σε κύριο όταν μπείτε σε πόλη για καφέ)
Χαρτί υγείας (μια ανάγκη που δεν περιμένει)
Τσίχλα ενάντια στη νύστα (για τις ατελείωτες ώρες ασφάλτινης οδήγησης)
Ατομικά φακελάκια καφέ στιγμής (ιδανική κατάσταση δίπλα σε πηγή)
Καθρεφτάκι (εκτός του καλλωπισμού, βοηθά να βλέπουμε τον κινητήρα από πού στάζει, να κάνουμε σινιάλο κλπ)
 ΣΟΥΖΑ
Ευεργετική για την ψυχή μας και τις ζάντες μας.
Με μια σούζα γλυτώνεις κοπάνημα στα λούκια και πιθανών ατυχήματα .
Ο χειρουργικός έλεγχος που απαιτείται βελτιώνει τις οδηγικής ικανότητές μας.
Ελπίζω κάποια μέρα να μάθω κι εγώ, γιατί έχω βαρεθεί να κοπανάω σε λούκια.   
4χ4
Τύχη βουνό να συνοδεύεσαι από κάποιον με μακρά εμπειρία στην Αφρική.
Απλά τα τετρακίνητα δεν γνωρίζουν από κωλύματα.
Το 4χ4 συνοδείας όταν υπάρχουν κουβαλάει νερά, καύσιμα και τροφή για κατασκήνωση στην ύπαιθρο.

Το δίδυμο Γιώργος Αλέξης αποδείχτηκε αμάσητο στην Ευρυτανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου