Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αντάρτικο Αεροδρόμιο στη Νεβρόπολη.

Το Αντάρτικο Αεροδρόμιο Φάντασμα της Λίμης Πλαστήρα

Λίγο πολύ θα έχετε ακούσει την ιστορία πίσω από την δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα. 
Πως ο Στρατηγός Ν. Πλαστήρας ο επονομαζόμενος από την εποχή της Μικρασιατικής εκστρατείας και ως ο «Μαύρος καβαλάρης», οραματίστηκε την δημιουργία της λίμνης από το 1925 και τελικά, αυτή τελείωσε το 1959 επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Την ίδια αυτή χρονιά μάλιστα συνέβη και το πρώτο μεγάλο δυστύχημα με τον πνιγμό 20 ανδρών όταν αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία επέβαιναν.
Το λιγότερο γνωστό κομμάτι της Ιστορίας είναι το αεροδρόμιο που λειτούργησε στην σκληρή εποχή της κατοχής της χώρας από τους Γερμανούς. 
Κατασκευάστηκε από Έλληνες Μηχανικούς με την συνδρομή εκατοντάδων κατοίκων από τις γύρω περιοχές.  Φυσικά δεν είχε καμία σχέση με τα αεροδρόμια του σήμερα, καθώς τότε προσγειώνονταν μυστικά και μόνο τις νύχτες αεροσκάφη προερχόμενα από το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. 
Πρώτη προσγείωση αναφέρεται αυτή μιας Ντακότα το καλοκαίρι του 43. 
Στην διάρκεια της ημέρας το αεροδρόμιο  καλύπτονταν από φρεσκοκομμένα δέντρα, κάρα φορτωμένα με σανό και οτιδήποτε άλλο προσέφερε ηρεμία στο τοπίο.

 Σε όλη την διάρκεια του πολέμου οι δυνάμεις κατοχής υποπτευόταν ότι κάτι υπήρξε αλλά τελικά  ποτέ δεν αντελήφθησαν που ακριβώς αυτό βρίσκεται. 
Το αεροδρόμιο-φάντασμα που λειτουργούσε στην περιοχή της Νεβρόπολης, σήμερα ξεκουράζεται στο βυθό της λίμνης.
Η γύρω περιοχή υποδέχεται πολύ περισσότερους από 100.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου