Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τα ευλογημένα Liberty

SS Hellas Liberty (πρώην SS Arthur M. Hudell)

70 χρόνια πίσω, την εποχή του 2ου Π.Π., οι ανάγκες μεταφοράς υλικών από τις ελεύθερες Ηνωμένες Πολιτείες προς την δοκιμαζόμενη Μεγάλη Βρετανία, έκριναν επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός ικανού σε αριθμό και δυνατότητες μεταφορικού πλοίου.
Μετά από διάφορες περιπέτειες, Αμερικανοί κυρίως και λιγότερο Καναδοί, κατάφεραν να παράξουν έως το τέλος του πολέμου περί τα 2.800 πλοία. Το κάθε ένα από αυτά ήταν εκτοπίσματος 10.500 τόνων με ανώτερη ταχύτητα αυτή των  10 κόμβων.  
Εκείνη την εποχή το ρεκόρ ναυπήγησης είχε φτάσει για ένα τέτοιο  πλοίο από 250 μέρες που ήταν αρχικά, σε μόλις 4 μέρες και 15 ώρες !!!.
Ηταν τέτοια η συμβολή τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της Ευρώπης που δικαίως απέκτησαν το παρατσούκλι Liberty Ships, δηλαδή τα πλοία της Ελευθερίας.
Το επόμενο παρατσούκλι που απέκτησαν ήταν «τα ευλογημένα πλοία», όταν μετά το τέλος του πολέμου, παραδόθηκαν στα απελευθερωθέντα από τούς Γερμανούς κράτη, για την ανόρθωση της οικονομίας τους. 
Κάπου 100 από αυτά παραδόθηκαν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. 
Φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κίνηση έφερε την Ελληνική Ναυτιλία στο σημείο που είναι σήμερα. Πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο.    
Σήμερα ένα ευλογημένο Liberty, ξεκουράζεται στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά.

Στοιχεία άντλησα από  βικιπαίδεια και Youtube.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου