Στο Μουσείο Μπενάκη αυτές τις μέρες είχαμε μια ωραία έκθεση (στο κτίριο της οδού Πειραιώς) με βιβλία και λευκώματα από ξένους κυρίως οδοιπόρους που περιηγήθηκαν την Ελλάδα στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.
"Απ' όλα τα ταξίδια μας, αυτό στην Ελλάδα είναι το πιο πνευματικό. Αυτή η περιέργεια και η μαγεία που μας παρακινεί στα ταξίδια υπάρχει τόσο βαθιά και μυστική για τα μέρη της Ελλάδας που επιταχύνει το ταξίδι μας προς αυτή.
Οταν αποβιβαζόμαστε στις ακτές της εκείνη μας χαιρετά με εκείνο το μαγευτικό και εξ ολοκλήρου ανατολίτικο αποσταγμένο άρωμα από άνθη πορτοκαλιάς, από ακακίες, δάφνη και θυμάρι, και μας αφήνει για μια φευγαλέα στιγμή κατάπληκτους."
Στιγμιότυπο από το βιβλίο Greece, Architecture, landscape, life of people, Berlin 1928 . του Hanns Holdt Γερμανού φωτογράφου που ταξίδεψε στην Ελλάδα κάπου το 1920.
"Η Ελλάδα είναι καλύτερη στην πραγματικότητα από την ιδέα που έχουμε για εκείνη, είναι η ίδια, ζωντανή, με σάρκα, με καρδιά και με πνεύμα, είναι γεμάτη από ενθουσιασμό, την παρατηρώ προσεκτικά για να μην αδικήσω καμία από τις πλευρές της. Ξέρω ότι είναι όρθια ότι έχει υποφέρει και υποφέρει ακόμη και ότι η νεότητά της έχει λαβωθεί. Αλλά προτιμώ τις λαβωματιές σε ένα νέο πρόσωπο από το παγερό γυαλισμένο μάρμαρο."
Το παραπάνω κείμενο που δυστυχώς ταιριάζει και στις μέρες μας, ανήκει στους Fernand Chapouthier και Antoine Bon, με πρώτο ταξίδι τους στην Ελλάδα το 1932. Μέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου