Το βιβλίο του Γιώργου Δελαστίκ, «Το τέλος των Βαλκανίων» εκδόθηκε το 2008.
Φυσικά αναφέρετε στα πολύπαθα Βαλκάνια και πώς αυτή η περιοχή της Ευρώπης έφτασε εδώ που έφτασε. Οι χώρες που απαρτίζουν την περιοχή των Βαλκανίων, είτε ντρέπονται να πουν ότι είναι Βαλκάνιες, είτε έχουν τόσα πολλά οικονομικά δισεπίλυτα προβλήματα που λίγο ενδιαφέρονται για την συγκρότηση Βαλκανικού Μετώπου μέσα στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Τον γνωστό μας σήμερα Ολι Ρεν, τον συναντάμε και τότε, ως υπεύθυνο της Κομισιόν για την διεύρυνση της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει ως ….υποδειγματικά δημοκρατικό το (μακροπρόθεσμα θνησιγενές) κράτος των Σκοπίων. Φυσικά υπάρχει εκτενής αναφορά σε ότι έχει να κάνει με το γνωστό πρόβλημα της ονομασίας της FYROM και πως εντέχνως προσπαθούν να διαμορφώσουν καταστάσεις ακόμη και οι δικοί μας πολιτικοί.
Μεγάλη αναφορά γίνεται και στην Βουλγαρία όπου φαίνεται δεν έχει τέλος στην αναζήτηση του σωτήρα της. Κυβερνήσεις που την μια φορά είχαν αυτοδυναμία την επομένη χάνονται δια παντός. Πρόθυμοι προστάτες πολλοί, αποτέλεσμα κανένα. Τέτοιο πολιτικό τσίρκο δεν έχει ξαναγίνει.
Η Ρουμανία πιστεύει ότι δεν έχει καμία σχέση με μας τους Βαλκάνιους και «φεύγει» από τα Βαλκάνια. Το 25% του ΑΕΠ της χώρας ελέγχεται από κάπου 300 άτομα !!!!
Η Σερβία επιβιώνει και αυτή με προβλήματα, ο «θάνατος» του Μιλόσεβιτς που κάποτε τον εκθείαζαν οι Δυτικοί, τώρα βρέθηκε πολύ ύποπτα νεκρός στο κελί του στην Ολλανδία, όπως ακολούθησε και ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς κι αυτός στην Χάγη,… «αυτοκτόνησε», μάλλον θα τους πείραζε το κλίμα.
Οι Σλοβένοι μια από τα ίδια με τους Ρουμάνους , δεν θέλουν να αναφέρονται ως Βαλκάνιοι, ενώ από το ίδιο σύνδρομο πάσχει και η Κροατία.
Η Βοσνία διοικείται από τρείς εθνότητες , κάτι που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Στη ίδια μοίρα και το Μαυροβούνιο με το γειτονικό Κόσσοβο.
Η Αλβανία ένα κράτος που προέκυψε από γεωπολιτικές σκοπιμότητες της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας με τους μισούς Αλβανούς να μένουν εκτός των ορίων τους κράτους τους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Σκέτος μύλος τα Βαλκάνια.
Ο Δελαστίκ αναλύει επίσης και γιατί θέλει ο Γαλλογερμανικός άξονας να διευρυνθεί η ΕΕ. Γιατί η Βουλγαρία με το 1/10 των μισθών της Ελλάδας εντάχθηκε σε αυτήν και μέχρι που φτάνει το βλέμμα της ΕΕ.
Τέλος ακολουθεί η Τουρκία με το casus beli, τα κατεχόμενα στην Κύπρο, τα Ίμια, τις γκρίζες ζώνες, την υφαλοκρηπίδα , τους αγωγούς και τον ανέφικτο εξευρωπαϊσμό της.
Σ ε 310 σελίδες χώρεσε ολο το Τσίρκο των Βαλκανίων. Μην το χάσετε αυτό το βιβλίο με το διαχρονικό ενδιαφέρον, από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Ο Δελαστίκ σπούδασε Ηλ/γος Μηχ/κος στο Πολυτεχνείο των Πατρών, είναι δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής, επίσης γνωρίζει 12 ξένες γλώσσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου