Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΙΑ

 Ελιά, ο ευλογημένος καρπός που πρωτοκαλλιεργήθηκε εδώ στην Αθήνα και όλοι μας το γνωρίζουμε σαν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.
Η διαδικασία της συγκομιδής για παραγωγή ελαιόλαδου διαφέρει ελαφρώς από την συγκομιδή για την βρώσιμη ελιά. Η διαδικασία για την βρώσιμη ελιά είναι πιο απλή.
Με τα χέρια μας μαζεύουμε τον καρπό από το δέντρο, αγνοήστε όσες βρίσκονται ήδη στο έδαφος καθώς έχουν πολλά οξέα. Αφού λοιπόν γεμίσατε μια σακούλα με ελιές, πλύνετε τες καλά και αποφασίστε πως τις προτιμάτε.

ΧΑΡΑΚΩΤΕΣ ή ΣΠΑΣΤΕΣ.
Τίς χαράζετε ή τις κοπανάτε ελαφρά με μια πέτρα, τις βυθίζετε σε βάζο με νερό για να ξεπικρίσουν κάνοντας συχνές αλλαγές στο νερό. 10 μέρες με ένα μήνα είναι αρκετός καιρός για να φύγει η πίκρα τους, τώρα μένει να βάλουμε αλάτι και ξύδι ή λεμόνι, θυμάρι κλπ. 10 μέρες ακόμη αναμονή και είναι έτοιμες για βρώση. Μέσα σε αυτό το μείγμα αλατόνερου με λεμόνι ή ξύδι κλπ, αντέχει ακόμη και 2 χρόνια. Όταν θα τις σερβίρετε θα τις ξεπλύνετε πρώτα.

ΑΧΑΡΑΚΩΤΕΣ
Τα ίδια βήματα όπως και πιο πριν, μόνο που το διάστημα ξεπικρίσματος είναι τουλάχιστον διπλάσιο, όπως αντίστοιχα και ο χρόνος παραμονής τους στο αλάτι.

ΘΡΟΥΜΠΑ
Ελιές χοντρές καλαμών, τις απλώνετε εναλλάξ σε στρώματα με αλάτι. Τις αφήνετε μέσα σε πανί εκτεθειμένες στον αέρα για κάνα μήνα. Μετά μετά σε νερό και αλάτι με λίγο λεμόνι και μετά από 10 μέρες είναι έτοιμες.

Πως θα ξεχωρίσουμε την ελιά για λάδι από την βρώσιμη ? απλά ο καρπός που προορίζεται για λάδι συνήθως έχει μέγεθος όσο το μικρό μας νύχι και η ελιά έχει ψιλά φύλλα.

Πόσο αλάτι να βάλω ? οι παλιοί στο τέλος της διαδικασίας του ξεπικρίσματος έβαζαν τόσο αλάτι στο νερό ώστε να επιπλέει ένα φρέσκο αυγό. Χοντρικά σε 5 κιλά ελιά περίπου 1 κιλό αλάτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου