Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Homo Economicus


Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με τον παραπάνω τίτλο προσπαθεί να οριοτοποθετήσει εκ νέου την οικονομική επιστήμη, σε μια παράλληλη πορεία με τις ανάγκες του ανθρώπου με κύριο σκοπό την ευτυχία.

Με αναλύσεις και πειράματα παρελθόντων ετών, βλέπουμε ότι ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να κάνει λάθη, να είναι απρόβλεπτος και να έχει πάθη. Οτι χειρότερο δηλαδή για τις οικονομικές θεωρίες που μας μαστίζουν τούς λίγους τελευταίους αιώνες και ελάμβαναν την οικονομική επιστήμη ως σκληρή, όπως τα μαθηματικά και τη φυσική. 

Καθώς φαίνεται η Φράση που αποδίδεται στον Σωκράτη «εν οίδα οτι ουδέν οίδα»  ταιριάζει για να ειπωθεί από πολλούς μεγάλους θεωρητικούς και ειδικούς όπου ο καθένας είναι σίγουρος για την δικιά του ¨αλήθεια¨ και κανείς από αυτούς δεν είδε την κρίση που έρχονταν, την στιγμή που έπρεπε.
Βέβαια και οι λίγοι που την είδαν και την είπαν, αντιμετώπισαν ένα σύστημα που εθελοτυφλούσε. Ακόμη μια ανθρώπινη αδυναμία, αυτή της μη αποδοχής της πραγματικότητας.                   


Το HOMO ECONOMICUS γράφτηκε το 2012 από τον Γιάννη Παπαδογιάννη και αξίζει να το αποκτήσετε για ένα σημαντικό λόγο, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου