Ευτυχώς την συνταγή και την εκτέλεσή της, τα ανέλαβε η Βίκυ (η σύζυγος) εγώ απλά δοκίμασα μόνο (ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα).
Ας μην καθυστερούμε, πάμε.
400 γραμ πορτοκάλι (το χυμό).
540 ml λάδι (εννοείται ελαιόλαδο).
1200 γραμ αλεύρι λευκό
30 γραμ ζάχαρη άχνη
Κονιάκ 1 κουταλιά της σούπας.
Σόδα και Μπαίηκιν πάουντερ από μισή κουταλιά.
Κανέλα, Γαρύφαλλο και λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
Ένα ζευγάρι χέρια στοργικά τώρα θα πλάσουν όλα τα παραπάνω υλικά αναμιγνύοντας τα σιγά-σιγά, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη απαλή σκουρόχρωμη ζύμη.
Τελειώνοντας το ζύμωμα, τα πλάθε τε ανάμεσα στα χέρια σας και τούς δίνετε το τελικό κλασσικό σχήμα.
Μετά σειρά έχει το ψήσιμο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Δεν τελειώσαμε, γύρνα πίσω... βάζουμε τώρα μισό κιλό περίπου νερό να βράσει,
και ρίχνουμε μέσα 700 γραμ. Ζάχαρη, φλούδα ενός λεμονιού, κανέλα ολόκληρο ξύλο και περίπου 100 ml μέλι.
Ολο αυτό σιρόπι το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Οτι και να βγάλουμε πρώτα, είτε τα μελομακάρονα είτε το σιρόπι, απαγορεύεται (όπως και σε όλα τα γλυκά) να ρίξουμε καυτό σιρόπι σε ζεστά γλυκά ή κρύο σιρόπι σε κρύα γλυκά. Πάντοτε το ένα από τα δύο υλικά θα είναι καυτό.
Ετσι έχοντας κρύα τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι, μετρήστε μέχρι το 20 και βγάλτε τα.
Περιμένετε να κρυώσουν πρώτα για να δοκιμάσετε.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ετσι έχοντας κρύα τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι, μετρήστε μέχρι το 20 και βγάλτε τα.
Περιμένετε να κρυώσουν πρώτα για να δοκιμάσετε.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου