Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Χειροποίητο ζυμωτο ψωμι

Χειροποίητο ζυμωτό ψωμί
Υγιεινή διατροφή χωρίς ψωμί δεν νοείται.
Από την εποχή του Περικλέους που ξέρουμε ότι υπήρξαν επαγγελματίες φουρνάρηδες έως τα τώρα, ο άρτος ή ψωμί, κατέχει μοναδική θέση στο τραπέζι μας.
Σε όποια μορφή και αν το παρασκευάζει ο άνθρωπος και με οποιαδήποτε δημητριακά σαν βάση κι αν χρησιμοποιεί, το σίγουρο είναι ότι καθημερινά με αυτό ζούμε.
Στης μέρες μας το ψωμί υπάρχει ακόμη και στα περίπτερα, μπορούμε όμως και να το φτιάξουμε μόνοι μας.
Το να ζυμώσεις και να ψήσεις ψωμί


είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε
Κατ’ αρχάς και επειδή με τις δόσεις δεν τα πάω καλά, για την δοσολογία θα χρησιμοποιηθεί η αλάνθαστη μπακαλίστικη μέθοδος, μην αγχώνεστε με μεζούρες κ.λ.π., η ζωή είναι μικρή.
Αρχικά σε μια λεκάνη βάζουμε λάδι τόσο ώστε να λαδωθεί όλη η επιφάνεια της λεκάνης καλά.
Αυτό εξυπηρετεί εκτός του ότι το ψωμί θέλει το λάδι του, μετά στο πλύσιμο της λεκάνης καθαρίζει πανεύκολα
Ρίχνουμε 2 κιλά αλεύρι, προσωπικά προτιμώ το λευκό για πιο αφράτο ψωμί.
Στην αρχή μιας και θα πειραματιστείτε με ποιο αλεύρι θα προμηθεύεστε , πρέπει οπωσδήποτε να το περνάτε από σίτα, θα δείτε και μόνοι σας ποιες μάρκες έχουν συνήθως μικρά λευκά σκουληκάκια (όταν αγοράζω άλλα προϊόντα από φούρνο αυτές οι σκέψεις με τρώνε)


Προσθέτετε αλάτι όσο ένα κουτάλι της σούπας, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 1 κουταλιά μέλι (τώρα πλέον το έχω κόψει, καθώς η ξηρή μαγιά επιτυγχάνει ικανοποιητικό φούσκωμα χωρίς ανάγκη από γλυκαντικές ύλες), και νερό ζεστό από τον δοσομετρητή του γαλλικού καφέ ποσό αντίστοιχο με 10 φλυτζάνια του καφέ.

Παλαιότερα έχω δοκιμάσει και γιαούρτι ή γάλα χωρίς όμως ιδιαίτερη βελτίωση στη γεύση.

Ζυμώστε δυνατά για 5 – 10 λεπτά.
Όπως είναι το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε μέρος ζεστό.
Στη συνέχεια σε λαδωμένο ταψί, βάζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι, που αν θέλουμε προηγουμένως το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι ή με σουσάμι (πολύ ελαφρά βρέχουμε το ζυμάρι).
Αυτό ήταν, ανάψτε το φούρνο στούς 180 βαθμούς, βάλτε το ψωμί να ψήνετε για 1 ώρα.
Απολαύστε περίπου δυόμιση κιλά ψωμί , που αρκεί για μια βδομάδα.





Πειραματιστείτε επίσης να ζυμώσετε με ελιές, κολοκυθόσπορο, τυρί κ.λ.π.

1 σχόλιο: