Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Clean SLR Sensor

Φόβος και τρόμος μας καταλαμβάνει όχι επειδή βλέπουμε τις απαίσιες μαύρες κηλίδες στις φωτογραφίες μας, αλλά επειδή έχουμε όλοι ακούσει τόσα και τόσα για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος της απομάκρυσνης των σκουπιδιών απο την επιφάνεια του σένσορα.
Ο καθαρισμός τού σένσορα της φωτογραφικής μας μηχανής, αργά η γρήγορα θα πρέπει να γίνει.

Το αναπόφευκτο μου χτύπησε και μένα την πόρτα, έτσι όταν διαπίστωσα τις κηλίδες, στην δική μου Nikon D70s, μπήκα αμέσως στον μεγάλο (Nikonian) Ken Rockwell να δω τι παίζει.
Ο κύριος Rockwell http://www.kenrockwell.com/tech/cleaning.htm μας τονίζει ότι , ΔΕΝ πρέπει με τίποτα να αγγίξουμε τον αισθητήρα. Μάλιστα μας παραπέμπει σε πιο ειδικούς, στο http://www.cleaningdigitalcameras.com/ , οι οποίοι αφού μας επιστήσουν την προσοχή για τη επικινδυνότητα του καθαρίσματος, μας προτείνουν ως καλύτερο το Sensor Swab and Eclipse .
Ετσι έτρεξα και γω να το παραγγείλω εδώ http://www.amazon.co.uk/Photographic-Solutions-Sensor-Nikon-leaning/dp/B001787B3S/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=electronics&qid=1261432490&sr=8-3 .

Μετά από τόσα που έχω διαβάσει, είδα και δύο βιντεάκια , ουσιαστικά με τα 2 βασικά βήματα, το πρώτο http://www.youtube.com/watch?v=huOdzpl534k κάπως επιφυλακτικό, καθώς κάνει την δουλειά με το φυσερό ενώ, το δεύτερο από την εταιρία που τα φτιάχνει, http://www.youtube.com/watch?v=67vLGotCFd0 , όπου βλέπουμε χέρια άνετα να πασπατεύουν αυτό που δεν πρέπει κανείς να αγγίζει.

Η όλη επιχείρηση έχει ως εξής :
Διάφραγμα στο f22 και τραβάμε λευκό χαρτί ή ουρανό ή λευκή οθόνη του κομπιούτερ μας.
Λοιπόν βλέπετε μαύρα στίγματα ? ΟΚ.
Το Owner ή Service Manual της μηχανής σας παραμάσχαλα για να βρείτε το mirror lock up, ξεβιδώστε τον φακό και γυρίστε την μηχανή προς τα κάτω, (υποτίθεται ότι η βαρύτητα θα κάνει τη δουλειά της) και στη συνέχεια φύσηξε με το φυσερό, κατευθείαν πάνω στον σένσορα.
Αν η σκόνη έφυγε τότε όλα καλά.
Φυσικά σύντομα θα σας επισκεφτεί και πάλι, καθώς η σκόνη κόβει βόλτες εκεί μέσα, απλά μια φορά το μήνα, π.χ. κάθη 1η μπορούμε να το φυσάμε.
Αν η σκόνη επιμένει με λίγα πλέον σημάδια, μην ξεχνάτε και η Μαίριλυν Μονρόε και η Σίντυ Κρώφορντ είχαν ελιά σε εμφανές σημείο, δεν είδα κανείς να μιλήσει για ασχήμια, μια χαρά είστε , συνεχίστε την φωτογραφική ζωή σας.
Αν η σκόνη επιμένει σε μεγάλο βαθμό και έχετε ένα καλό κομπόδεμα στην άκρη ή γενικά το φυσάτε το παρά, τότε καθαρίστε τον σένσορα, αν τα παίξει ο Αντιπρόσωπος να’ναι καλά, έχει μηχανές απόθεμα.
Ρίξτε μια ματιά στο δεύτερο βίντεο του you tube ή στο http://www.photosol.com/ , και η διαδικασία έχει ως εξής, από το μπουκαλάκι (με το κόκκινο καπάκι) ρίχνουμε 3 σταγόνες πάνω στο μικρό σπατουλάκι, στη συνέχεια το περνάμε πάνω από τον αισθητήρα και κατά μήκος όλης του της επιφάνειας και ακόμη μια δεύτερη βόλτα στην επιστροφή. Μετά απλά τοποθετούμε τον φακό, είμαστε έτοιμοι.
Με την μικρή εμπειρία που έχω, εγώ προσωπικά δεν προχώρησα στο δεύτερο στάδιο, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν με διασφαλίζει ότι ο χώρος του σένσορα μετά θα είναι αποστειρωμένος, αφήστε που όπου να είναι και ποια στιγμή θα αλλάξεις και φακό.
Οτι και να κάνεις σκόνη εκεί μέσα θα υπάρχει, με ενα φυσερό δεν διακινδυνέυεις τίποτα, με τον άλλο τρόπο, ακόμη και τα καταφέρεις, όλη η γειτονιά του σένσορα θα είναι βρώμικη και αύριο-μεθαύριο θα αλλάξεις φακό.
Μέχρι και αγορά OLYMPUS σκέφτηκα, αλλά διάβασα ότι και αυτοί έχουν προβλήματα.
Εν κατακλείδι, οι SLR θέλουν τον μάστορά τους.
Ξέχασα να σας πω ότι αντιπαθώ τούς μάστορες, προτιμώ να τα χαλάω μόνος μου.

Ενας ευτυχής ιδιοκτήτης της Nikon D70s.
Επάνω : όπως ήταν πρίν τον καθαρισμό, προσέξτε τη μαύρη κηλίδα στο κέντρο ψηλά.
Κάτω: όπως έγινε με το φυσερό. Πλέον δεν είναι ενοχλητικό στίς φωτό οπότε μένει έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου