Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μουσείο Ακρόπολης

Το σπίτι που φιλοξενεί ότι έχει απομείνει από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως είναι εμπνεύσεως των αρχιτεκτόνων Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη.
Όπως στις Βερσαλίες που οι βασιλιάδες είχαν τεράστιους κήπους για να επιβάλλονται στον επισκέπτη έτσι και εδώ, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με την ευρεία χρήση γυάλινων πατωμάτων, οι αρχιτέκτονες σε βάζουν στο εσωτερικό του με "σκυμμένο το κεφάλι".
Τα γυάλινα πατώματα σου επιτρέπουν να δεις κάτω από το μουσείο τα πλούσια ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής της περιοχής, παράλληλα σκέφτεσαι και τα γύρω οικήματα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για το πως χτίστηκαν !!!
Στον Ισόγειο χώρο φιλοξενούνται ευρήματα από τις κλιτύς (οι πλαγιές του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης), την μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη των Αθηνών και το Ιερό Βράχο.
Στη συνέχεια με ένα ανηφορικό διάδρομο που προσομοιάζει την άνοδο στον Ιερό Βράχο περνάμε στην αίθουσα των Αρχαϊκών γλυπτών, το Ερέχθειο, τις Καρυάτιδες, τα προπύλαια, το ενημερωτικό κέντρο όπου σε γιγαντοοθόνη βλέπουμε χωρίς περικοπές ευτυχώς το έργο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Στο τελευταίο όροφο η αίθουσα του Παρθενώνα.
Εδώ απλά κάθεστε. Εχοντας γνωρίσει τα κατασκευαστικά στάδια του Παρθενώνα, εδώ αισθάνεσαι ότι ζεις μέσα σε αυτόν. Σαν να 'χει μεταφερθεί αυτούσιος ο Ιερός Ναός εδώ στον 3ο όροφο του Μουσείου.
Νιώθεις απέραντο θαυμασμό για τον Φειδία, για τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη.
Ημίθεοι που μέσα σε 9 χρόνια δημιούργησαν αυτό το θαύμα.
Στα 1802 ο Λόρδος Ελγιν αφαίρεσε τμήματα από το ιστορικό μνημείο και τα μετέφερε στην Αγγλία. Πλέον με αυτό το Μουσείο κανείς δεν έχει δικαιολογία για να αντιστέκεται στην επιστροφή των μαρμάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου