Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Critical Mass Ride

Τα ποδήλατα δεν κλείνουν την κυκλοφορία, ΕΙΝΑΙ η κυκλοφορία!


Απο τούς http://www.podilates.gr/ αντιγράψαμε την καταπληκτική αφίσα.

Απο το http://www.criticalmass.gr/ αντιγράφουμε και μεταφέρουμε το παρακάτω κείμενο :

Τι είναι το critical mass ride
Το critical mass ride μεταφράζεται περίπου σαν "ποδηλατοβόλτα κρίσιμης μάζας". Αποτυχημένο ε; Το ξέρω, γι' αυτό και δεν θα το μεταφράσω, απλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημά του.
Η γενική ιδέα του critical mass είναι μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα. Από εκεί και πέρα, το critical mass αποτελεί μια ελεύθερη έκφραση ποδηλατών, ευπρόσδεκτα είναι και κάθε λογής αυτοκινούμενα με ανθρώπινη δύναμη οχήματα, όπου κάθε συμμετέχων έχει και την δική του ιδέα και σκοπό για αυτή την βόλτα.
Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους. Δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει. Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο, αλλά όχι η στέρησή του στους άλλους!
Το critical mass ride δεν έχει οργανωτές, ούτε αρχηγούς. Όποιος είναι μπροστά χαράζει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Σε κάθε πόλη, κάποιοι ποδηλάτες επέλεξαν μια ημέρα και μια ώρα, την κοινοποίησαν και έτσι γεννήθηκε το critical mass ride! Όταν μαζευτεί μια κρίσιμη μάζα ποδηλάτων στον τόπο συνάντησης την ημέρα και ώρα του ραντεβού, τότε το critical mass ride ξεχύνεται στον δρόμο, διεκδικώντας ένα μέρος του.

Ιστορικά.
Η ιδέα του critical mass ride ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1992 στο Σαν Φραντζίσκο, όταν στη συνάντηση του San Francisco Coalition αποφάσισαν πως αφού κυκλοφορούν τόσα ποδήλατα στην πόλη αλλά οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, θα έπρεπε να μαζεύονται μια φορά το μήνα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κάτω από τον αρχικό τίτλο "The Commute Clot".
Το τελικό όνομα "Critical Mass" προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ "Return to the Scorcher" όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα.
Λίγους μήνες μετά ξεκήνησαν σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις να γίνονται critical mass rides και το φαινόμενο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Μια σελίδα με όλα τα γνωστά mass rides σε όλες τις πόλεις είναι και αυτή http://www.critical-mass.org/ απαριθμώντας πάνω απο 400 mass rides στον κόσμο!
Το critical mass ride σε κάθε πόλη είναι διαφορετικό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, στην τήρηση του ΚΟΚ, στις αντιδράσεις των οδηγών, ακόμα και στην επέμβαση της αστυνομίας.
Τι κάνουμε και τι όχι
Εδώ είναι κάποιοι γενικοί κανόνες "καλής συμπεριφοράς" κατά τη διάρκεια ενός critical mass ride. Δεν έχουν την έννοια της επιβολής ή απαγόρευσης, άλλωστε το critical mass ride είναι από μόνο του μια ελεύθερη σκέψη, απλά για να περνάμε καλύτερα και να μην δημιουργούμε εντάσεις, καλό είναι σε γενικές γραμμές να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.

Τι να κάνουμε
Να μιλάμε και να ενημερώνουμε οδηγούς, πεζούς, περαστικούς και γενικά όποιον ρωτάει "τι γίνεται" για το critical mass ride. Κάνουμε το ride για να φαινόμαστε!
Να προσκαλούμε ανθρώπους να έρθουν μαζί μας την επόμενη φορά.
Να αφήνουμε τουλάχιστον μία λωρίδα κυκλοφορίας ελεύθερη, εκτός κι αν πρόκειται για δρόμο με μόνο μία λωρίδα.
Να βοηθάμε τα αυτοκίνητα που έχουν μπλεχτεί ανάμεσά μας να βγουν έξω.
Να σταματάτε συχνά αν είστε μπροστά, δεν έχει σημασία πόσο σιγά νομίζετε ότι πηγαίνετε, πίσω σας ανοίγουν κενά.
Σε φανάρια να περιμένουμε πίσω από τυχόν αυτοκίνητα. Δεν μπορούν όλοι να χωθούν ανάμεσα, κάποιοι θα μείνουν πίσω και θα σπάσει το γκρουπ.
Να σταματάμε στα κόκκινα φανάρια και ειδικά όταν είστε μπροστά, για να επιτρέπετε στους υπόλοιπους να μαζευτούν από πίσω.
Αν ένα φανάρι ανάψει κόκκινο την ώρα που διασχίζουμε την διασταύρωση, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε πυκνά για να μένουμε όλοι μαζί και να είναι ασφαλές για όλους.
Να γεμίζουμε τα κενά, το Critical Mass βασίζεται στην πυκνότητα των ποδηλάτων για να εκτοπίσει τα αυτοκίνητα.
Αν κάποιος είναι μπροστά και ορίζει τη διαδρομή, να λαμβάνει υπ' όψιν του τις δυνάμεις όλων, τις τυχών ανηφόρες, και τα αριστερά ανοίγματα στους δρόμους.
Θυμηθείτε ότι η διασκέδαση και η φιλικότητα είναι πιο ανατρεπτικά από την οργή και την κατηγορία.

Τι να μην κάνουμε
Να μην κάνουμε καφρίλες και επικίνδυνα κόλπα που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα ή εντάσεις.
Να μην τρέχουμε μπροστά για να κλείσουμε την κάθετη κίνηση πριν φτάσει εκεί το critical mass.
Να μην οδηγούμε στο αντίθετο ρεύμα.
Να μην αρχίζουμε καυγάδες με τους οδηγούς, ακόμα (ειδικότερα) κι αν ψάχνονται για αυτό.
Να μην ξεχνάμε να χαμογελάμε και να χαιρετάμε και να μιλάμε σε αγνώστους!
Μην φαντάζεστε ότι είμαστε ηθικά ανώτεροι απλώς και μόνο επειδή είμαστε πάνω σε ένα ποδήλατο (μπορεί να βρεθούμε σε ένα αμάξι σχετικά σύντομα).
Να μην διστάζουμε να πούμε στους άλλους που συμμετέχουν στο critical mass τι νομίζουμε για την συμπεριφορά τους, είτε καλή, είτε κακή. Μιλήστε στους άλλους!
Να μην ξεχνάμε : Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να κάνουμε το Critical Mass αυτό που θέλουμε να είναι.
Τι γίνεται, που και πότε!
Μέχρι στιγμής γίνονται τα εξής Critical Mass Rides στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα :
Αθήνα : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, 18:00 η ώρα (19:00 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή), στην πλατεία Συντάγματος
Θεσσαλονίκη : Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, 18:00 η ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου
Κέρκυρα : Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 11:00 στον Ανεμόμυλο (Ναυτίλος).
Χανιά : Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στις 16:00 (από Νοέμβριο έως Μάρτιο) και στις 18:οο (από Απρίλιο έως Οκτώβριο) στην Παλιά Γέφυρα του Ταυρωνίτη.
Καλαμάτα : Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 16:00 (ή στις 19:00 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή) στην κεντρική πλατεία στο συντριβάνι με τα ψαράκια
Δράμα : Κάθε 1η του μήνα στις 17:30 (18:30 όταν αλλάζει η ώρα σε θερινή) στην πλατεία Ελευθερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου